Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

από-την-παρουσίαση-της-ποιητικής-συλλογής-και-το-live-του-νίκου-ερηνάκη-und-die-haken

Έγινε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής ανάμεσα σε όσα πέφτει η σκιά του νεαρού Νίκου Ερηνάκη στο μπαρ των εκδόσεων Γαβριηλίδης, στο Μοναστηράκι, και ήμασταν όλοι εκεί. Για την ακρίβεια, στο χώρο επικράτησε το αδιαχώρητο καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Μάθαμε έτσι και μερικές λεπτομέρειες που δε γνωρίζαμε και που δεν μου αποκαλύφθηκαν ούτε πριν μία εβδομάδα, που κάλεσα στο Δεύτερο Πρόγραμμα τον Ερηνάκη με τον μουσικό Στέφανο Χυτήρη. Αναφέρομαι στο ότι τον Ερηνάκη οδήγησε στον εκδότη Γαβριηλίδη ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης, ο οποίος είναι φαν της ποίησης του νέου! 
Χωρίς πολλά λόγια, προλόγους κλπ., ο Ερηνάκης πήρε τη θέση του μαζί με τους υπόλοιπους Haken (Haken θα πει Γάντζοι, το σχήμα που τον συνοδεύει δηλαδή) στη μικρή σκηνή, η οποία στήθηκε ειδικά για το χθεσινοβραδινό event: Δημήτρης Κοκκινογένης, Ηρακλής Θεοχαρόπουλος, Στέφανος Χυτήρης και ο Νίκος Ερηνάκης αυτοπροσώπως στις απαγγελίες.
Εσύ μας αγαπάς και θα σου φάνηκαν όλα ωραία, έσπευσε να μου πει αμέσως μετά το τέλος του live ο Ερηνάκης κι ενώ η αλήθεια είναι πως, ναι, πράγματι, εκτιμώ αυτά τα παιδιά για ότι κάνουν στο πλαίσιο μιας τέχνης περιθωριακής - αν θέλετε - υπό την έννοια μιας τέχνης όχι για τη μάζα σίγουρα, δε μπόρεσα να μην του πω πώς ζήτημα είναι αν άκουσα τι έλεγε μόνο σε ένα ή δύο απ' τα περίπου δέκα κομμάτια του cd που έπαιξαν ζωντανά. Απ' τη μια κατανοώ το noisy χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος (πιο noisy δε γίνεται) και υπήρξαν στιγμές που είπα μέσα μου πως οι πιτσιρικάδες έβαλαν κάτω κανονικά τον Γιάννη Αγγελάκα με τους Επισκέπτες του, ο Αγγελάκας όμως πάντα δίνει τη δέουσα προσοχή στο λόγο του, όχι μόνο όταν τον γράφει, αλλά και όταν τον ερμηνεύει επί σκηνής.
Είμαι σίγουρος δηλαδή πως ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος που τον βλέπετε στη γωνία δεξιά να παρακολουθεί το live του Νίκου Ερηνάκη und die Haken, θα ήθελε καλύτερη επαφή με την ποίηση του νέου καλλιτέχνη - μην ξεχνάμε πως βρισκόμασταν στην παρουσίαση μίας ποιητικής συλλογής, ασχέτως αν ο χώρος είχε μετατραπεί στο παρακείμενο...six d.o.g.s. Εύχομαι στα επόμενα live τους να συνεχίσουν με την ίδια ένταση, αλλά να ανεβάσουν λίγο το μικρόφωνο του ποιητή performer, διαφορετικά κινδυνεύουν οι λέξεις του να χαθούν μέσα σε μία ηλεκτρο-ψυχεδελική καταιγίδα.
Κι αν αυτό είναι πάλι άποψη, το δέχομαι, μολονότι ο ποιητής έδειξε να ανησυχεί πραγματικά για το πώς έφτασε ο λόγος του στο κοινό από κάτω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημοσιογράφος Λιάνα Μαλανδρενιώτη δίπλα μου που πήγε κι αγόρασε το βιβλίο την ώρα του live, θέλοντας να βλέπει τα ποιήματα και να μην τα προσπεράσει (ή την προσπεράσουν) μεσ' στη γενική βαβούρα. Μία βαβούρα ωστόσο εξαιρετικής δυναμικής που άλλοτε μας πήγε σε τριπαριστά live των 60s - 70s και άλλοτε σε τελετές ασσασσίνων, χαμένων στα βάθη του χρόνου! Παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ερηνάκη ήταν οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Χριστόφορος Λιοντάκης, Μαρία Λαγγουρέλη, George Le Nonce, Δημήτρης Αθηνάκης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: