Σάββατο 13 Απριλίου 2013

από-τη-μαρία-φαραντούρη-στη-μαρίκα-κλαμπατσέα-χθες-στο-μέγαρο-μουσικής

Χθες ήταν η προγραμματισμένη συνέντευξη με τη Μαρία Φαραντούρη και είπαμε πολλά, τα οποία πρέπει να σουλουπώσω μέσα στις επόμενες μέρες. Για τον Μίκη Θεοδωράκη, για το μόρφωμα της ΧΑ και τους μέχρι τώρα κυβερνώντες που έστρωσαν το χαλί στο φασισμό, για την Αριστερά που φλερτάρει πρώτη φορά στην Ελλάδα με την εξουσία, αλλά και για τον τζαζίστα Charles Lloyd, με τον οποίο βρίσκεται σε world tour. Στο τέλος η Φαραντούρη μου χάρισε το ολοκαίνουργιο άλμπουμ του Charles Lloyd με τον Jason Moran από την ECM, ενώ δέχτηκε να ακούσουμε μαζί το Πέρα απ' τα σύνορα, το αγαπημένο μου κομμάτι με τη φωνή της σε μουσική του Βαγγέλη Κατσούλη και στίχους του Σωτήρη Κακίση. Δώρο μεγάλο ήταν αυτή η στιγμή! 
Αμέσως μετά η Φαραντούρη θα άκουγε στο Μέγαρο τη συναυλία με έργα Beethoven κι εγώ λίγα μέτρα παραπέρα, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, θα παρακολουθούσα την όπερα δωματίου Calamity Jane Γράμματα στην κόρη της (1877 - 1902) της Μαρίκας Κλαμπατσέα.
Στην οθόνη προβάλλονταν δυο γέρικα γυναικεία μάτια και η φωνή της ηθοποιού Margaret Jackman διάβαζε αποσπάσματα από τα γράμματα της Calamity Jane. Δυστυχώς, όμως, οι υπότιτλοι και όχι οι υπέρτιτλοι, που μασκάρονταν από τη στημένη ορχήστρα, έκαναν αδύνατη την ανάγνωση τους. Με αποζημίωσαν τα πλάνα του Σατανά, του πανέμορφου αλόγου της Calamity, και τα ποδοβολητά του που έφερναν το τραγούδι της Κλαμπατσέα. 
Καλεσμένοι της ιδιαίτερης καλλιτέχνιδας στη μοναδική συναυλία της ήταν ο Dimitri Shostakovich, ο Μιχάλης Σουγιούλ, ο Giuseppe Verdi, ο Νίκος Χαριζάνος, ο Georges Bizet, ο George Gershwin, ο Chopin και η Buffy Sainte - Marie. Κι η ίδια να μεταμορφώνεται επί σκηνής σε πολλές και διάφορες περσόνες που αφενός δεν ανήκουν στον κόσμο τούτο, αφετέρου ειν' αδύνατο να περιγραφούν. 
Το μουσικό όραμα της Μαρίκας Κλαμπατσέα υπηρέτησαν και με το παραπάνω ο Μάριος Βαληνάκης στο σαξόφωνο, ο Νίκος Παπαναγιώτου στα κρουστά και το κουαρτέτο εγχόρδων Gennadiy Bykov (βιολί), Florenc Sulkuqi (βιολί), Κατερίνα Τζίντζου (βιόλα), Ευγένιος Μπένσης (βιολοντσέλο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: