Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

δημήτρης-μαραμής-κορίνα-λεγάκη-half-note-15.10.12-review

Χθες βράδυ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Half Note το βιβλίο - cd Ταγκό για τρεις του Δημήτρη Μαραμή με ερμηνεύτρια την Κορίνα Λεγάκη. Ένα οργανικό Ταγκό συν πέντε τραγούδια σε στίχους του Κώστα Καρυωτάκη, της Μαρίας Πολυδούρη και του Μιχάλη Γκανά. Το σχήμα αποτελούσαν ο Λαέρτης Κοκολάνης στο βιολί, η Λίνα Δόδογλου στο φλάουτο και ο Γιάννης Ηλιάκης στα ντραμς και τα κρουστά. Η συναυλία άνοιξε με το ομότιτλο κομμάτι, το Ταγκό για τρεις, το οποίο και ακούστηκε συνολικά τρεις φορές. Οφείλω εδώ να πω ότι μια καλύτερη ''σκηνοθεσία'' θα την ήθελε η παράσταση: Το ντουέτο, λόγου χάρη, των Λατίνων χορευτών θα έπρεπε νά'χε εμφανιστεί αργότερα μεσ' στον κόσμο, εν είδει happening, διότι έτσι ξαφνικά, δηλαδή με την έναρξη της βραδιάς,  δεν κατάφερε να μας βάλει στο απαιτούμενο κλίμα.  
Η Κορίνα Λεγάκη έχει προοδεύσει πραγματικά ως τραγουδίστρια. Πιστεύω ότι αυτά τα δυόμισι χρόνια συναυλιακής και δισκογραφικής συνεργασίας της με τον Μαραμή, καθώς και η τριβή της με το κοινό υλικό τους, την έχουν γεμίσει αυτοπεποίθηση κι αυτό βγήκε 100% επί σκηνής!
Δικό της έχει κάνει πλέον και το, μελοποιημένο απ' τον Μαραμή, ποίημα της Πολυδούρη Ω μη με βλέπετε που κλαίω και μάλιστα σε ταυτόχρονη ελληνική και γαλλική απόδοση. Επίσης, ένα άλλο καινούργιο τους τραγούδι, το Μη μου μιλάς, σε στίχους του Γκανά, χθες που το άκουσα απαλλαγμένο από τους δισκογραφημένους ενορχηστρωτικούς ελιγμούς του, μου άρεσε πολύ περισσότερο! 
Άκουσα κι ακόμη ένα καινούργιο κομμάτι, που δεν υπάρχει στο Ταγκό για τρεις. Ο τίτλος του είχε να κάνει με τον διαβόητο δράκο του Κομόντο, το ερμήνευσε η Λεγάκη σε ελληνικά και αγγλικά και με εντυπωσίασε τόσο με τη θεατράλε προσέγγιση της, όσο και με την ίδια τη μιούζικαλ υφή του ως τραγούδι! 
Ακούσαμε επίσης κομμάτια από τον πρώτο δίσκο της Κορίνας Λεγάκη σε μουσική του Κρητικού συγκροτήματος Αρμός, καθώς και από το υπέροχο εκείνο άλμπουμ των Μαραμή - Lorca - Τριβιζά με τον Φραγκούλη. 
Επίτιμος guest της βραδιάς ο κιθαριστής Παναγιώτης Μάργαρης που συνόδευσε τη Λεγάκη στο Amara me και το O pastor, δύο κομμάτια άλλωστε που είχε επεξεργαστεί ο ίδιος πρόσφατα για τον δίσκο τους με την Ελένη Πέτα. Ειδικά στο Amara me που απαιτεί συναίσθημα και που τό'χουν ηχογραφήσει μεγάλες τραγουδίστριες και από τη χώρα μας, η Λεγάκη ήταν καταπληκτική!
Υπήρξε κι άλλος guest, ένας νεαρότατος συνθέτης - μαθητής του Μαραμή, ο οποίος έπαιξε στο πιάνο την πρώτη του σύνθεση και όπως ήταν φυσικό, καταχειροκροτήθηκε. Λέγεται Δημήτρης Μανωλιάς, ακόμη δεν έχει τελειώσει το σχολείο - όπως ακούσαμε -, συνεπώς του ευχόμαστε κάθε καλή τύχη. 
Τι κοιτάει εδώ ο στιχουργός Δημήτρης Αναγνωστόπουλος; Μάλλον τον Μαραμή να παίζει στο πιάνο την ευφάνταστη blues μελοποίηση του στον Ερωτόκριτο του Κορνάρου και την Κορίνα Λεγάκη να τραγουδάει απόλυτα μεσ' στα νερά της, αν και βέρα Κρητικιά! Εν κατακλείδι, ένα live που περιείχε όμορφες σκηνικές παρουσίες και κυρίως καλά τραγούδια με τη σφραγίδα του Δημήτρη Μαραμή, ενός συνθέτη, που όπως έχω γράψει στο παρελθόν, οι μελωδίες τρέχουν απ' τα...μπατζάκια του! Το βιβλίο - cd Ταγκό για τρεις κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι και θα το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε προσιτή τιμή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: