Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

στα-γενέθλια-της-φωτεινής-βελεσιώτου

Χθες ήταν ένα από τα ομορφότερα βράδια των τελευταίων μηνών. Η Φωτεινούλα η Βελεσιώτου, φίλη αγαπημένη, που μας έχει κάνει όλους να τραγουδάμε τις ''Μέλισσες'' του Καζαντζή και της Φωτάκη, γιόρτασε τα γενέθλια της με χαρές και με τραγούδια, όπως της ταιριάζει και της αξίζει! 
Δίπλα της ο Λόλεκ, ο οποίος αποτελεί έναν απ' τους μεγαλύτερους φαν της και τη συνόδευσε με την κιθάρα σε ένα σωρό απρόβλεπτα τραγούδια!
Το πάντρεμα ωστόσο το έκανε η τραγουδίστρια Λίνα Σωπιάδου ή Maria_Adouaneta (Δε με λενε Μαρία), που τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα την απολαύσουμε μαζί με τη Φωτεινή Βελεσιώτου σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στα fados και τα ρεμπέτικα!  
Η αρχή στο χθεσινό τραγούδισμα έγινε με τον Λόλεκ σε κομμάτια του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Τσιτσάνη, που εκτίμησαν δεόντως όλοι οι παρευρισκόμενοι και μπήκαν αμέσως στο ''παιχνίδι''.  
''Πες και το κομμάτι της Γώγου'' του ζήτησε η Βελεσιώτου, που είχε έρθει στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ και είχε δει live τον Λόλεκ να το ερμηνεύει! Για μένα ήταν πολύ συγκινητικό ν' ακούσω τους στίχους ''Αυτά λίγο πρόχειρα για την αποκατάσταση του μαύρου'' με τη φωνή και των δυο τους! 
Εν συνεχεία, την κιθάρα πήρε η Λίνα και μετέτρεψε το αθηναϊκό διαμέρισμα σε πορτογαλική ταβέρνα! Τραγούδια της Amalia Rodrigues και της Lucilia do Carmo, εν ολίγοις μια μικρή γεύση απ' το πρόγραμμα που στήνουν με τη Φωτεινή αυτό τον καιρό! 
Οφείλω να πω ότι η Λίνα έχει κάνει την Πορτογαλία δεύτερη πατρίδα της και τον Pesoa δικό της ''εθνικό ποιητή'', κυρίως όμως έχει μελετήσει πολύ την πορτογαλική γλώσσα και την άρθρωση των λέξεων. Μάλλον πρόκειται για την πιο ''ψαγμένη'' Ελληνίδα τραγουδίστρια των fados αυτή τη στιγμή! 
Τον Βαμβακάρη και τον Pesoa διαδέχτηκαν ο Νικόλας Άσιμος και ο Leonard Cohen. Παρακολουθούσαμε μαγεμένοι τη Βελεσιώτου να τραγουδάει το ''Παπάκι'' και τη ''Suzanne'', συνοδεία πάντα του Λόλεκ. Γι' αυτό και μίλησα εξ αρχής για ένα σωρό απρόβλεπτα τραγούδια!
Ήθελα όμως ν' ακούσω και Σωτηρία Μπέλλου και το αγαπημένο μου θλιμμένο ζεϊμπέκικο ''Μεσ' στα βαριά μεσάνυχτα'' του Λαβίδα. Η Φωτεινή που επίσης γουστάρει πολύ το κομμάτι και το απογειώνει, όπως εύκολα θα φανταζόταν κανείς, πήρε την κιθάρα και μου το χάρισε κανονικά! Εγώ πάλι πέρα από ένα καλό κρασί δε μπορούσα να της χαρίσω τίποτα...Ή μάλλον της χάρισα! Συγκεκριμένα, ένα άρθρο γι' αυτήν στο ΠΟΝΤΙΚΙ που κυκλοφόρησε χθες, ανήμερα των γενεθλίων της δηλαδή, συνεπώς το έκανα το καθήκον μου ως δημ/φος και πάνω απ' όλα ως φίλος και θαυμαστής της υψηλής τέχνης της! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: