Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

από-το-σπικάζ-στο-στούντιο-στη-δισκοπαρουσίαση-του-αντώνη-λιοπύρη-και-στο-γονυπετές-τραγούδισμα-της-σόνιας-θεοδωρίδου

Ο Δημήτρης Παπαδάτος είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός και το γεγονός ότι έχει περάσει από την Επίδαυρο και όχι από τα σήριαλ του συρμού συνηγορεί στον επιθετικό προσδιορισμό που διάλεξα να βάλω δίπλα στην ιδιότητα του. Συνεργαζόμαστε στο ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου αυτόν τον καιρό, καθώς αναζητούσα μία ιδιαίτερη ερμηνεία. Κι ας πρόκειται μόνο για τη φωνή του που θ' ακούγεται σε μια - δυο σκηνές, άλλωστε ο Παπαδάτος εδώ και χρόνια βιοπορίζεται από το λεγόμενο σπικάζ, το δανεισμό δηλαδή της φωνής του ακόμη και σε animation ταινίες, οι οποίες προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες.
Τον ηχογράφησε χθες η ηχολήπτρια Ροζάννα Μπάγια στο Akron Studio του Βαγγέλη Φάμπα, εκεί που μοντάρεται καθημερινά το ντοκιμαντέρ. 
Κι αυτός με τις σημειώσεις του και το Ιδιώνυμο ανά χείρας ντουμπλάρισε τον λόγο του Παλαιστίνιου Ασράφ, ο οποίος μεσ' στην ταινία διαβάζει ένα από τα πιο γνωστά και σκληρά ποιήματα της Γώγου για τη Μοναξιά με αφορμή το, φλέγον από τη δεκαετία του 1980, ζήτημα του  μεταναστευτικού. 
Αμέσως μετά το σπικάζ με τον Παπαδάτο και τη συνέχιση του μοντάζ στο στούντιο, η βραδιά έκλεισε με τον πλέον μαγευτικό τρόπο στην παρουσίαση του cd Icons του μουσικού Αντώνη Λιοπύρη. Στην οικία της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου και του αρχιμουσικού Θεόδωρου Ορφανίδη στα Εξάρχεια στήθηκε μία συγκέντρωση φίλων αγαπημένων που βρέθηκαν εκεί για ν' απολαύσουν τα κομμάτια των Roland Dyens, Erik Satie, Leo Brouwer, Jorge Cardoso κ.α. με την άποψη του νεαρού Ροδίτη κιθαριστή.
Ήταν απίστευτο το ότι έξω, στην πλατεία Εξαρχείων, οι μπάτσοι με τους πυροτεχνουργούς έψαχναν για...βόμβα, ενώ εμείς μέσα στο νεοκλασικό  ακούγαμε τον Λιοπύρη να μας παίζει μουσική σε όλη την αληθινή της διάσταση! 
Παρόντες και ο Νίκος Ξυδάκης, ο Θανάσης Μωραΐτης, όπως και ο Σταύρος Λάντσιας, ο ποιητής Παναγιώτης Μπούρας, ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης και φυσικά ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, του οποίου την ομιλία-εισαγωγή στη βραδιά δεν πρόλαβα ν' ακούσω, με αποζημιώνει όμως τούτη τη στιγμή το σημείωμα του στην έκδοση του cd του Λιοπύρη.   
Καλά της τό'λεγα πάντα της ίδιας: η Σόνια Θεοδωρίδου είναι η πλέον ακομπλεξάριστη ερμηνεύτρια που διαθέτει το εγχώριο λυρικό τραγούδι! Απόδειξη ότι εκεί που κινδύνευε η εκδήλωση να γίνει...φιλολογικό τσάι, κυρίως λόγω της υφής της, την παρουσίαση δηλαδή κλασικών συνθέσεων, εκείνη έβγαλε τα υποδήματα της και γονατιστή στο πάτωμα ερμήνευσε Federico Garcia Lorca! Όση ώρα τη συνόδευε ο Αντώνης Λιοπύρης στην κιθάρα, η σπουδαία πιανίστρια Ντιάνα Βρανούση παρακολουθούσε εκστασιασμένη. 
Μεγάλη στιγμή, πραγματικά, απ' αυτές που χαίρεσαι τα ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία της προσωπικότητας ενός καλλιτέχνη - και η Σόνια Θεοδωρίδου, ως γνωστόν, έχει τραγουδήσει στις όπερες και στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου! 
Νά την κι εδώ με την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη, μούσα του Γιάννη Οικονομίδη, και τον ίδιο τον σκηνοθέτη - ψήνεται μία συνεργασία που θα συζητηθεί, μου ζητήθηκε όμως να μην αποκαλύψω περισσότερα, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τουλάχιστον.   
Σόνια Θεοδωρίδου - Γιώργος Β. Μονεμβασίτης μετά το τέλος της εκδήλωσης. Τότε που βγαίνοντας έξω συνειδητοποίησα για πολλοστή φορά πόσο ζωντανή παραμένει η πλατεία Εξαρχείων, ες αεί πεδίο γόνιμων καλλιτεχνικών συνευρέσεων. Κι ας μην ήμασταν χθες βράδυ ακριβώς στην πλατεία, αλλά στην οικία των Θεοδωρίδου - Ορφανίδη λίγα μέτρα παραπάνω.

* το cd Icons κυκλοφορεί από την εταιρεία The Human Voice. Ο δημιουργός, Αντώνης Λιοπύρης, θα είναι καλεσμένος της εκπομπής Άσματα και Μιάσματα στον www.clipartradio.gr αυτό το Σάββατο, 10 Ιουνίου, 20.00 - 22.00 το βράδυ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: