Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

η-jazzy-πλευρά-της-λένας-πλάτωνος-διά-χειρός-σπύρου-μάνεση-χθες-στο-ίδρυμα-μιχάλης-κακογιάννης

Και, όντως, η χθεσινή βραδιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ήταν εξαιρετική απ' όλες τις απόψεις! Ακούσαμε μία jazz ανάγνωση τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος από τον νέο πιανίστα Σπύρο Μάνεση, η δουλειά του οποίου μακάρι να εκδοθεί σύντομα σε cd! Πολύ πρωτότυπη εργασία αν υποτεθεί πως το έργο της Πλάτωνος έχει υποστεί αρκετές ηλεκτρονικές επεξεργασίες μέσα στα χρόνια, για πρώτη φορά όμως ο αρμονικός πλούτος των συνθέσεων της αναλύθηκε και σχεδόν αναδημιουργήθηκε από έναν μουσικό της jazz σκηνής! 
Θ' ακούσετε τώρα το ''Σαμποτάζ'' από το...''Σαμποτάζ'' είπε σε μια φάση ο Μάνεσης και το κοινό της αίθουσας ξέσπασε σε γέλια και χειροκροτήματα. Η σοφή Λένα έσκυψε στ' αυτί μου και παρατήρησε: Κοίτα πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος να γελάσει, πιάνεται κυριολεκτικά από το παραμικρό...Σε μεγάλα κέφια βρισκόταν χθες η Καραμελένα Πλάτωνος! Μεσ' στ' αμάξι, στον πηγαιμό, προσπαθήσαμε να λύσουμε το...Τσιπριακό, ενώ όταν κάποιος σχολίασε ότι οι πολιτικοί δεν έχουν τσίπα, πέταξε τη φοβερή ατάκα: Δε βαριέσαι, αυτοί δεν έχουν τσίπα, αλλά εμείς έχουμε Τσίπρα!  
Η συναυλία ξεκίνησε με τον Μάνεση στο πιάνο να παίζει το Βράδυ και τη Γαλάζια κιθάρα - η άποψη του στο δεύτερο κομμάτι έχει ήδη δισκογραφηθεί στο cd του με τους Trioism. Στο Μόνο εμφανίστηκε η Σαβίνα Γιαννάτου 
για να συνεχίσουν οι δυο τους με τη Μιραμπίλλια και το Η πεδιάς και το νεκροταφείον από τον Κύκλο Καρυωτάκη. Το τελευταίο ήταν αυτό που έδωσε αφορμή στη Σαβίνα να αυτοσχεδιάσει φωνητικά, αφού σε όλα τα άλλα κομμάτια, παρ' όλη την...επιμήκυνση τους λόγω των jazz προσεγγίσεων του Μάνεση, εκείνη παρέμεινε πιστή στις δισκογραφημένες ερμηνείες τους.    
Όταν η Σαβίνα αποχώρησε πρόσκαιρα από τη σκηνή, ο Μάνεσης συνέχισε μόνος του στο πιάνο με την Καντέντσα της άνοιξης (ίσως η καλύτερη στιγμή του) από το Σπάσιμο των πάγων και τη Ρόζα-Ροζαλία από τη Λιλιπούπολη (τρομάξαμε να το αναγνωρίσουμε με τη Λένα, έτσι όπως το παρουσίασε)! 
 Ευχαριστώ τη Σαβίνα Γιαννάτου που πάντα ονειρευόμουν να παίξω μαζί της και κυρίως τη Λένα Πλάτωνος για την έμπνευση τόσων χρόνων και τη γενναιοδωρία της είπε συγκινημένος ο Σπύρος Μάνεσης, κλείνοντας το κονσέρτο του,
και η Λένα ακόμη πιο συγκινημένη έσπευσε να συγχαρεί τους φίλους και συνεργάτες της! 
Οι τρεις τους υποκλίθηκαν στο κοινό και εισέπραξαν όχι μόνο το πιο ζεστό, αλλά και το πιο παρατεταμένο χειροκρότημα,
γεγονός που οδήγησε στο ανκόρ του κονσέρτου με ακόμη δύο τραγούδια, ελαφρώς πειραγμένα, από τη Λιλιπούπολη.
Εδώ βλέπετε σε πρώτο πλάνο τη Σαβίνα Γιαννάτου να δέχεται τα συγχαρητήρια της Μαρίνας Χατζή από την ΕΡΑ 5 και στο βάθος του κάδρου τον Φοίβο Δεληβοριά να συνομιλεί με τη Λιάνα Μαλανδρενιώτη. 
Κι εδώ τη Λένα Πλάτωνος με τον Δώρο Δημοσθένους μεσ' στην καλή χαρά, θα έλεγα, εφόσον σπάνια συναντιούνται οι δυο τους! Σημειωτέον, ο Δώρος πριν από αρκετά χρόνια είχε τραγουδήσει μαζί με τη Σαβίνα σε ένα αφιέρωμα στο έργο της Λένας στο Μέγαρο Μουσικής! Εν κατακλείδι, έκτακτη συναυλία, ακόμη πιο έκτακτα τα φωτισμένα πρόσωπα των αγαπημένων φίλων, αλλά εγώ ακόμη δε μπορώ να καταλάβω γιατί ακυρώθηκε η άλλη μεγάλη συναυλία της Λένας στην Τεχνόπολη με τον Γιάννη Αγγελάκα δίπλα στη Σαβίνα Γιαννάτου και στον Γιάννη Παλαμίδα...Δεν πειράζει, για νά'χουμε μάλλον να περιμένουμε κάτι καλό συναυλιακά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: