Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ο-έκτορας-λυγίζος-&-το-αγόρι-που-τρώει-το-φαγητό-του-πουλιού



Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Έκτορα Λυγίζου τιτλοφορείται Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού και βασίζεται χαλαρά στο μυθιστόρημα Η Πείνα του Νορβηγού Νομπελίστα Knut Hamsun.
Τα γυρίσματα της διήρκησαν 22 μέρες και σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη΄είναι μία ταινία που ανήκει σε όλους τους συντελεστές της.



Πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, η Λίλα Μπακλέση, που σπουδάζει τώρα στο Εθνικό, ο συνθέτης Χαράλαμπος Γωγιός, ο Κωνσταντίνος Βουδούρης και ο βετεράνος Βαγγέλης Κομματάς, ευρύτερα γνωστός ως Κατσουλίνος.


Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού σπουδαστή του λυρικού τραγουδιού, πεισματάρη και περήφανου, που πιστεύει ότι θα τα καταφέρει μόνος του σ' αυτή τη ζωή, αψηφώντας τη βοήθεια και ουσιαστικά την ύπαρξη άλλων ανθρώπων δίπλα του. Παρ' όλο που ο Έκτορας δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ μουσική ως επένδυση στις μέχρι τώρα ταινίες του, στη συγκεκριμένη υπάρχει ένας ύμνος του Bach που φεύγει και ξανάρχεται σε τρεις κομβικές σκηνές της, παίζοντας το ρόλο ενός light - motive. Θεωρώ τον Έκτορα Λυγίζο την πιο ελπιδοφόρα παρουσία στο νέο ελληνικό κινηματογράφο και περιμένω το πρώτο του μεγάλο βήμα με ιδιαίτερη ανυπομονησία. Πόσω μάλλον όταν το βήμα αυτό έγινε με την ευγενική συνδρομή φίλων και γνωστών του συναφιού. Έτσι γίνονται οι ταινίες στην Ελλάδα και στην Αθήνα του 2011, αλλά παραδόξως έχω/έχουμε την κοινή πεποίθηση ότι ίσως να είναι και καλύτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες, τις επιχορηγούμενες προσπάθειες. Διότι, τό'χω ξαναπεί, ο κινηματογράφος που είναι η πιο δαπανηρή των τεχνών χρειάζεται περισσότερο την καύλα και λιγότερο τα φράγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: