Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

η-marissa-nadler-και-η-νεότητα-στην-τέχνη-της-τραγουδοποιίας


Η 30χρονη Βοστωνέζα Marissa Nadler είναι ότι καλύτερο διαθέτει σήμερα η αμερικανική dream - folk σκηνή! Από το 2004, που εμφανίστηκε στη δισκογραφία, έχει ήδη πέντε προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό της - ο ένας καλύτερος από τον άλλο! Το Ballads of Living and Dying ήταν το πρώτο της άλμπουμ, μέσα στο οποίο περιέχονταν και δύο μελοποιήσεις της στον Edgar Allan Poe και τον Pablo Neruda. Ωστόσο, το κομμάτι που έλιωσα απ' την πρώτη στιγμή ήταν το Stallions, μια υπέροχη κιθαριστική μπαλάντα με τη μέτζο σοπράνο φωνή της να ξεδιπλώνεται ως αύρα καλοκαιριού. Κατά υποκειμενική εκτίμηση πάντα, διότι οι μουσικογράφοι από τα μέρη της τη χαρακτηρίζουν φωνή από τον Άδη, κυρίως λόγω της θανατολάγνας θεματικής των τραγουδιών της - μία θεματική, η οποία την οδήγησε και σε συνεργασία με το καλιφορνέζικο black metal συγκρότημα Xasthur και που αν αποδεσμευθεί κάποια στιγμή απ' αυτήν, πιθανώς να μιλήσουμε πραγματικά για την πιο άξια επίγονο του Leonard Cohen, της Joni Mitchell και της Kate Bush, των καλλιτεχνών δηλαδή που την επηρέασαν. Η Marissa Nadler είναι ακόμη ελάχιστα γνωστή στη χώρα μας και πως να μην είναι, αφού και στην ίδια της τη χώρα εμφανίζεται σε clubs και μικρές μουσικές σκηνές. Ανήκει, όμως, στους τυχερούς δημιουργούς απ' την άποψη του τόπου που τους έμελλε να γεννηθούν. Σαν τον Fassbinder στη Γερμανία, που μέχρι τα 25 του είχε γυρίσει έξι ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, κι είχε σκηνοθετήσει άλλα τόσα θεατρικά. Ενώ εδώ, μέχρι και πριν μία δεκαετία χαρακτηρίζονταν νέοι δημιουργοί οι, γεννημένοι το ΄52, αδερφοί Κατσιμίχα...

4 σχόλια:

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ είπε...

Πάλι cd θα αγοράζω...

maria_cheguevara είπε...

Νομιζω πως ο τιτλος Ballads of Living and Dying περιγραφει ακριβως την ιδιοσυχνοτητα της φωνης της. Την ακους κ νιωθεις πως παρακολουθεις εναν καρδιογραφο να καταγραφει πως μια γυναικα πεθαινει κ το επομενο δευτερολεπτο ανασαινει ξανα κ μετα ξαναπεθαινει για λιγο μονο μεχρι να αρχισει παλι να αναπνειι..
Εγω εχω φαει κολλημα με το Mayflower may.
Ξερω πως βαριεσαι να ακους ολα τα λινκ αλλα αν βρεις χρονο αυτο το live μου αρεσει πολυ..

http://www.youtube.com/watch?v=7EH5CXA2O_M

BOSKO είπε...

ΦΩΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ...
πιο πιθανό είναι, πάντως, να το παραγγείλλεις απ' το amazon. Δε νομίζω να υπάρχει στα δισκοπωλεία και ειδικά τα εκτός Αθηνών:-))

BOSKO είπε...

Μ. ...
α, εσύ είσαι πολύ ψαγμένη!
χαίρομαι που σου αρέσει τόσο η Marissa Nadler και θα το προσέξω το link σου!