Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ο-edgar-allan-poe-στο-τεύχος-151-της-οδού-πανός

Αφιερωμένο στον Αμερικανό συγγραφέα Edgar Allan Poe (1809 - 1849) είναι το υπ' αριθμόν 151 καινούργιο τεύχος της Οδού Πανός. Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς εξηγεί στο δικό του κείμενο, μεταξύ άλλων, τους λόγους που τον εξώθησαν στην έκδοση του συγκεκριμένου αφιερώματος: στη φράση του Ντοστογιέφσκι για τον Poe ότι αν δεν υπήρχε έπρεπε να ανακαλυφθεί. Στη λατρεία που τού 'χε ο Baudelaire. Στο όνειρο του, επίσης, να εκδώσει ο ίδιος ένα περιοδικό. Και καταλήγει ο Χρονάς: Όμως ο Poe έπινε και ήταν επιρρεπής σε κάθε φαντασία καταστροφής. Μέχρι που έμεινε νεκρός στα κρύα πλακάκια, μια μέρα στη Βαλτιμόρη. Κι έκλεισε το φθαρτό βιβλίο της ζωής του. Για να ανοίξει το άλλο...Πάντως, ανοίγοντας ο αναγνώστης το εν λόγω τεύχος της Οδού Πανός θα συναντήσει πρώτο-πρώτο το χρονολόγιο του Edgar Allan Poe και λίγο παρακάτω το ποιητικό κείμενο του Κωνσταντίνου Μπούρα Ο μαύρος γάτος του Παρθενώνα συναντά τον μαύρο γάτο του Poe, την ανάλυση της καταραμένης ιδιοφυΐας του από τον Αλέξανδρο Στεργιόπουλο, το φανταστικό διήγημα του Χρήστου Χ. Θεοφιλάτου με τίτλο Το ασύγκριτα προτιμότερο βελούδινο σκότος, τον Λογοτεχνικό χαιρετισμό στον Edgar Allan Poe του Ανδρέα Χατζηνικολάου, καθώς και το δικό μου άρθρο Ο κατά Roger Corman κινηματογραφικός κύκλος Poe με τον Vincent Price. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο μεταφραστής, σκηνοθέτης και διδάκτωρ Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μίχαλος, ο οποίος εκτός των μεταφράσεων του σε ορισμένα εξαιρετικά ξένα κείμενα για τον Poe, παραθέτει και το σύνολο των έργων του συγγραφέα σε ελληνικές εκδόσεις. Το τεύχος συμπληρώνουν κείμενα των Βασίλη Κοντόπουλου, Φώτη Θαλασσινού, Ισαάκ Σούση, Αθανάσιου Βαβλίδα κ.α.

12 σχόλια:

ασωτος γιος είπε...

we adore οδος πανος

BOSKO είπε...

ασωτος γιος...
εγώ περίμενα να μού 'λεγες we adore Poe!
γίνε λίγο πιο απρόβλεπτος!

Ανώνυμος είπε...

Akrivo! Yiati 12 euros?

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
σώπα, βρε αδερφέ, πού 'ναι ακριβό. Εδώ πήγε το δίφωνο σχεδόν 10 ευρώ, όχι η Οδός Πανός που μένει και στη βιβλιοθήκη σου στην τελική.

Ανώνυμος είπε...

Bosko den me endiefere pote to Difono eno h Odos Panos itan stis agorastikes mou protereotites. Tora diskolevomai ligo...pes to tou Xrona!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
σε καταλαβαίνω, φίλε/η μου, αλλά σκέψου ότι πρόκειται για ένα περιοδικό πλέον που φτάνει τις 250 σελίδες- κανονικός τόμος- με μικρό τιράζ και με ακόμη πιο μικρό, ενδεχομένως, τον αριθμό των αγοραστών του. Το να διατηρείς σήμερα περιοδικό είναι σαν μοναστήρι, όπως σημειώνει και ο Χρονάς στο κείμενο του. Υπάρχουν λοιπόν περιοδικά-μοναστήρια και περιοδικά-μπουρδέλα. Ότι πληρώνεις, παίρνεις. Διαλέγεις σύμφωνα με την αισθητική σου και δε λέω σύμφωνα με την τσέπη σου, γιατί 12 ευρώ είναι τρεις καφέδες και τίποτα περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

kala, tha to paro avrio ama katevo kentro. Mou aresei kai poly o Poe
:-)))))))

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
OK
καλό σου βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται να έχει γίνει προσεγμένη δουλειά. Μάλλον θα το τιμήσω μιας και (εδώ λέω να γίνω εγώ απρόβλεπτη) δεν τρελαίνομαι για τον Poe.

Κλυτία

BOSKO είπε...

Κλυτία...
να το τιμήσεις, αγαπητή, κυρίως λόγω της προσεγμένης δουλειάς που πραγματικά έγινε!

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα
Μια ερωτηση υπαρχει καποιο διαδικτυακο καταστημα που μπορουμε να προμηθευτουμε το τευχος και εμεις οι διαμενοντες στην επαρχια?

Παναγης

BOSKO είπε...

Παναγης...
καλύτερα να τηλεφωνήσετε κατ' ευθείαν στην Οδό Πανός (210-3616782) και θα κατατοπιστείτε πλήρως.