Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ο-δαβίδ-της-ανώνυμης-ποίησης-και-της-ελένης-καραΐνδρου-στο-μέγαρο-μουσικής-αθηνών

Η συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πριν από λίγη ώρα μπορεί να είχε αιτία την σημαντική συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου, όχι όμως με κάποια μουσική της για το θέατρο ή τον κινηματογράφο, αλλά με μία σκηνική καντάτα που έγραψε το 1980 βασισμένη στην ποιητική σύνθεση ενός αγνώστου συγγραφέα από τη Χίο του 18ου αι. Θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης το τριήμερο 19, 20 και 21 Νοεμβρίου.
Αφού προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο ως παρουσίαση της πορείας της Καραΐνδρου, αλλά και των συνεργατών της (Θόδωρος Αγγελόπουλος, Manfred Eicher, Γιάν Γκάρμπαρεκ, Κιμ Κασκασιάν, Βαγγέλης Χριστόπουλος κ.α.), τον λόγο πήρε πρώτος ο Νίκος Τσούχλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής. Ευχαρίστησε τη συνθέτρια και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία σ' αυτές τις καινούργιες συναυλίες της.
Πως όμως έφτασε το έργο Δαβίδ του αγνώστου Χιώτη ποιητή στα χέρια της Ελένης Καραΐνδρου; Μας έλυσε η ίδια την απορία: Το κείμενο στην πρωτότυπη λατινική γραφή του ανακαλύφθηκε στην Ιταλία και πρωτοδημοσιεύθηκε το 1979 σε μία λογοτεχνική έκδοση της σχολής Μωραΐτη. Ένα χρόνο αργότερα, ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος σκέφτηκε να το ανεβάσει ως θεατρική παράσταση με το Αμφι-θέατρο του και κάλεσε την Καραΐνδρου να γράψει τη μουσική. Έτσι και έγινε, ο Δαβίδ παίχτηκε τελικά την 1η Νοεμβρίου 1980 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, όπου σ' εκείνη την πρώτη παρουσίαση του, τα τραγούδια της συνθέτριας είχαν αποδοθεί από τους ηθοποιούς του θιάσου. Τριάντα χρόνια αργότερα, η Ελένη Καραΐνδρου παραδίδει την αναθεωρημένη και οριστική μορφή του έργου της ως σκηνική καντάτα για μέτζο σοπράνο (Ειρήνη Καράγιαννη), βαρύτονο (Τάσης Χριστογιαννόπουλος), βιόλα (Κιμ Κασκασιάν), όμποε (Βαγγέλης Χριστόπουλος), ορχήστρα εγχόρδων (Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής), χορωδία (Χορωδία της ΕΡΤ) και αφηγητή (Δημήτρης Καταλειφός).
Η δημιουργός μάλιστα δήλωσε τόσο γοητευμένη από την τραγουδιστική υφή του κειμένου, ώστε δεν δίστασε να μας τραγουδήσει και μερικά δίστιχα στο χιώτικο γλωσσικό ιδίωμα. Ο Δαβίδ θα παρουσιαστεί στο πρώτο μέρος των συναυλιών της Καραΐνδρου. Στο δεύτερο- είναι και η πρώτη φορά που θα έχουμε διάλειμμα σε συναυλία της συνθέτριας- θα παιχτούν μουσικές της από το θέατρο και τον κινηματογράφο, πρωτοστατούντων του σαξόφωνου του Γκάρμπαρεκ και της βιόλας της Κασκασιάν, υπό την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Eicher της ECM (Ρόζα, Γυάλινος Κόσμος, Ταξίδι στα Κύθηρα, Μια αιωνιότητα και μια μέρα, Το 10, Η σκόνη του χρόνου κλπ.) Ας πούμε και σαν ακόμη ένα ευχάριστο νέο εκ μέρους της Ελένης Καραΐνδρου ότι ενδεχομένως μέχρι τα Χριστούγεννα να κυκλοφορήσει η συλλεκτική έκδοση με τρία cd και βιβλίο, που θα περιέχει όλες τις ανέκδοτες μουσικές της για το Απλό Θέατρο του Αντώνη Αντύπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: