Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

όνειρα-σε-άλλη-γλώσσα-από-σήμερα-στο-ίδρυμα-μιχάλης-κακογιάννης

Από σήμερα το ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη Όνειρα σε άλλη γλώσσα κάνει την έξοδο του στις αίθουσες. Συγκεκριμένα θα προβάλλεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μέχρι και τις 21 του μήνα. Γνωστή η ευαισθησία της Ρικάκη για τις ανθρώπινες μειονότητες και την πολυπολιτισμικότητα που διέπει την εποχή μας. Έτσι κι εδώ ασχολήθηκε με ένα ιδιαίτερο σχολείο στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, στο οποίο φοιτούν 226 μαθητές από 21 διαφορετικά κράτη. Δεν χρειάζεται να πω ότι η βράβευση της Ρικάκη στο 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας με χαροποίησε ιδιαίτερα, αφενός γιατί μου άρεσε η ταινία της και αφετέρου γιατί είναι η πρώτη φορά στα είκοσι χρόνια και βάλε που υπάρχει στον χώρο και που τιμάται με κάποιο βραβείο. Στο πέμπτο τεύχος, άλλωστε, του free press plus που κυκλοφόρησε σήμερα υπάρχει δημοσιευμένη και μια κουβέντα που είχαμε με τη Λένα Πλάτωνος για το εν λόγω ντοκιμαντέρ. Εύχομαι μια καλή πορεία για τα Όνειρα σε άλλη γλώσσα και στη διανομή πλέον! Αν ασχολείστε με την εκπαίδευση, εξοργίζεστε με τον περιρρέοντα φυλετικό ρατσισμό ή απλά συγκινείστε μπροστά σε ένα αθώο παιδικό βλέμμα, μη χάσετε την ταινία της Λουκίας Ρικάκη.

8 σχόλια:

5 pink flowers είπε...

Σε ευχαριστω καλε μου Αντωνη και συγχαρητηρια κι απο εδω για τη δικη σου τρυφερη και σινεφιλικη δουλεια πανω στο εργο του Νικου Κουνδουρου

BOSKO είπε...

5 pink flowers...
εγώ σ' ευχαριστώ & (ξανα)εύχομαι ότι καλύτερο για την ταινία σου!

Ελένη Μπέη είπε...

Οπωσδήποτε θα φροντίσω να μην τη χάσω, Αντώνη. Δεν προβλέπω να έρχεται Καλαμάτα -η επαρχία σνομπάρει τέτοιες δημιουργίες- αλλά θα την πετύχω σε κάποια άνοδο στην πρωτεύουσα.

BOSKO είπε...

Νερένια...
δεν το πιστεύω ότι η επαρχία σνομπάρει τέτοιες δημιουργίες, όπως λες. Θα μπορούσε να έρθει η ταινία και στην Καλαμάτα εν είδει κάποιου αφιερώματος ή τιμητικής προβολής. Συνηθίζεται ειδικά με βραβευμένες ταινίες. Δεν εννοώ φυσικά κανονική διανομή, αφού κι εδώ στην Αθήνα βγαίνει για λίγες μέρες σε μια συγκεκριμένη αίθουσα.

5 pink flowers είπε...

ευχαριστιες και παλι
Ηδη η ταινια θα παιχτει Καρδιτσα, στη Θεσσαλονικη, στη Ροδο,στο Ναυπλιο κλπ κλπ οποτε γιατι οχι και Καλαματα εαν υπαρξει φορεας που θα ενδιαφερθει να την προβαλλει
καλα η παραδοσιακη διανομη..δεν το συζηταω... σε απραξια ως μεταπρατες των μπλοκμπαστερς

BOSKO είπε...

5 pink flowers...
εγώ θα πρότεινα, Λουκία, μέσω κάποιου εκπαιδευτικού προγράμματος- αν έχεις κάποια "άκρη"- το ντοκιμαντέρ σου να πέρναγε απ' όσα περισσότερα σχολεία της χώρας ήταν εφικτό. Πραγματικό μάθημα υπέρ του αλτρουισμού και κατά της ξενοφοβίας. Αν η Νερένια μπορεί να κανονίσει κάτι με την Καλαμάτα, ας αφήσει εδώ σχόλιο ή στα δικά σου blogs.
ελπίζω να είχες μία όμορφη πρεμιέρα!

Ελένη Μπέη είπε...

Αντώνη, δυστυχώς "άκρες" δεν έχω. Μπορώ να ερευνήσω όμως τις διαθέσεις του μοναδικού κινηματογράφου της πόλης (διαθέτει τρεις αίθουσες) για το αν θα συνεργαζόταν με τη σκηνοθέτιδα για κάποιες προβολές εδώ.

Ευχής έργο θα ήταν να γινόταν κάτι τέτοιο σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο της πόλης ή ακόμα και με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε την ταινία να δουν σε ειδικές προβολές και πολλά σχολεία. Θα μπορούσα να ρωτήσω στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας αλλά φοβάμαι θα μου ζητούσαν να μάθουν περισσότερα για την ταινία και καθώς δεν την έχω δει δεν θα είχα πολλά να πω. Είναι και το θέμα της έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας ταινιών και θεατρικών παραστάσεων για μαθητές -ίσως το πράγμα βρει εμπόδιο εκεί.

Μήπως να ψάξω τα κατάλληλα άτομα και μέσω facebook να τα γνωστοποιήσω στην κυρία Ρικάκη, ώστε να στείλει εκείνη ενημερωτικό υλικό και να κάνει τις αναγκαίες επαφές; Μέχρι εκεί θα μπορούσα να βοηθήσω και την ταινία και εμάς τους Καλαματιανούς να μην τη χάσουμε. Πες μου τη γνώμη σου.

5 pink flowers είπε...

Η ταινία προβάλλεται στην Καλαμάτα Δευτέρα 24 ιανουαρίου στις 8 το βράδυ στο πνευματικό κέντρο