Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

review-μιας-ραδιοφωνικής-εκπομπής-με-την-σόνια-θεοδωρίδου

Δεν συνηθίζω να κάνω review από τις ραδιοφωνικές εκπομπές μου στο blog, όμως η Σόνια Θεοδωρίδου σήμερα μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις ως καλλιτέχνιδα και ως σκεπτόμενος άνθρωπος. Διόλου τυχαίο που αμέσως μετά το ξέσπασμα της, on air, κατά της ελληνικής λαμογιάς, της αναξιοκρατίας στον χώρο της τέχνης, ακόμη και της ομοφοβίας, το τηλεφωνικό κέντρο και το pc του σταθμού κατακλύστηκαν από συγχαρητήρια μηνύματα. Έτσι, μπορεί η διεθνούς φήμης σοπράνο να είναι πολιτογραφημένη Βερολινέζα πλέον, αλλά εμένα θα μου μείνει αξέχαστος ο κόμπος που ανέβηκε στον λαιμό της και τα δάκρυα στα μάτια της τη στιγμή που πρωτοαναφέρθηκε στον τόπο της και σε όλα τα δεινά του. Γίναμε μάρτυρες, μεταξύ άλλων, της ατάκας που της απηύθυνε ένας διορισμένος από το κράτος μουσικός παράγοντας: Χάσε 15 κιλά πρώτα κι έλα να σε...ξαναδώ (ούτε καν να σε ξανακούσω δηλαδή). Ποιαν; Αυτήν, που έχει τραγουδήσει στις μεγαλύτερες όπερες και τα λυρικά θέατρα του κόσμου, από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου μέχρι το Βασιλικό Θέατρο Λα Μονναί των Βρυξελλών. Την ερμηνεύτρια που είχε επιλέξει ο Μάνος Χατζιδάκις για την συναυλιακή παρουσίαση των αναθεωρημένων Λειτουργικών του και μια καλλιτέχνιδα που χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης στο εξωτερικό από τη χώρα που την γέννησε και που τόσο εξακολουθεί να την πονάει. Παρ' όλα αυτά η Σόνια Θεοδωρίδου καί χιούμορ διαθέτει, καί πνευματικότητα- απαραίτητη σε καλλιτέχνες και μη καλλιτέχνες, όπως και πολλά μακροπρόθεσμα σχέδια. Δύο από αυτά είναι το μεγάλο κονσέρτο της στο Άμστερνταμ στα τέλη Οκτωβρίου με τραγούδια του Jacques Brel ως βασικό κορμό του και η έναρξη των παραστάσεων της σε αθηναϊκή μουσική σκηνή με jazz διασκευές και ερμηνείες της σε συνθέσεις του Tom Waits, του Leonard Cohen, του Elton John και της Madonna: Ν' ακούσεις πως τραγουδάω το Frozen, αγνώριστο έγινε! την έβλεπα να μου λέει περιχαρής. Για την ώρα, τη Δευτέρα αυτή, 23 του μήνα Αυγούστου, η Σόνια θα συμμετάσχει στη συναυλία- αφιέρωμα στο έργο του Μίμη Πλέσσα στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά. Της εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι καταπιάνεται και από 'δω της λέω ότι παρουσίες σαν τη δική της στο εξωτερικό αν μη τι άλλο αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση- και υψηλού επιπέδου μάλιστα- για μια προ πολλού αποσυντονισμένη και ρημαγμένη Ελλάδα.

2 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Τις εντυπώσεις μου για την εκπομπή και την εξαιρετική Σόνια Θεοδωρίδου τις έγραψα πριν. Τις παραέγραψα μάλιστα. Ένα άλλο σημείο όμως που με εντυπωσίασε φοβερά, ήταν αυτό με τους μαφιόζους!
Βρε τι γίνεται στον κόσμο... άλλο να το υποψιάζεσαι ή να το ακούς από φήμες κι άλλο από πρώτο χέρι.

BOSKO είπε...

μαριάννα...
α, ναι ρε συ, τό 'χα ξεχάσει αυτό. Συγκλονιστικό πραγματικά! Καλά που μου το θύμισες και μάλλον πρέπει να κάνω καινούργιο post με απομαγνητοφωνημένη ολόκληρη την εκπομπή.