Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΔΙΣΚΑΝΑΛΥΤΗ ΜΕ ΤΗ ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ & ΤΟΝ BOSKO: ABBIE GALE- "ABBIE GALE 2"

Τους Abbie Gale αποτελούν η Evira στο τραγούδι, ο Salvatore και ο Pedal στις κιθάρες, τα κίμπορντς και το μπάσο και ο Achilles στα τύμπανα, τα κρουστά και τις λούπες. Ακόμη ένα αγγλόφωνο συγκρότημα της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής που κατάφερε να ξεχωρίσει και να ορθώσει το δικό του ανάστημα. Στο δεύτερο άλμπουμ τους με τον λιτό τίτλο abbie gale 2 συμμετέχει ο Βασιλικός των Raining Pleasure σε ένα κομμάτι. Είναι και το άλμπουμ που βάλαμε στο Ντιβάνι του Δισκαναλυτή και σας παραδίδουμε το ιατρικό ανακοινωθέν:

LIFE AFTER LIFE
Φωτογενές τραγούδι με ωραία ανάπτυξη, αλλά προς το τέλος ειδικά η ενορχήστρωση υπερφορτώνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται κάπως χαωτικό. Τριπαριστοί στίχοι που παίζουν με φράσεις – κλειδιά της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως τη μετά θάνατο ζωή που γίνεται ζωή μετά τη ζωή και θάνατος μετά το θάνατο.
LOVESONG
Στιχουργικά είναι παραληρητικό τραγούδι. Περιγράφει τη χαρά του ζευγαριού, δηλαδή τη χαρά της ζωής – γιατί, κακά τα ψέματα, ο έρωτας είναι η ζωή. Διακρίνουμε μία συγγένεια με τους Raining Pleasure, κάτι που διακρίναμε κι απ’ το πρώτο τραγούδι. Δεν οφείλεται στη συμμετοχή του Βασιλικού, ο οποίος πιστεύουμε πως ειν’ ο μόνος που τραγουδάει ολόσωστα αγγλικά, αλλά καθαρά στον ήχο του. Πολύ ωραία τα φωνητικά!
HELIOTROPE PORTRAIT
Ωραιότατο κομμάτι, καμιά πολυλογία, ούτε στο στίχο, ούτε στη μουσική. Μας θύμισε την Elisabeth Fraser και τους Cocteau Twins!
CLOWN
Πολύ στέρεο κομμάτι, με τους στίχους να κινούνται σε ρεαλιστικά πλαίσια με επιχρίσματα τρυφερής ποίησης. Μέχρι στιγμής ο ασθενής δεν κινδυνεύει!
WANTED

Τι ήταν να το πούμε; Η κορύφωση στιχουργικά μας μπερδεύει. Ήλιος ίσον φως και σκιά, ενώ φεγγάρι το ίδιο πάλι. Όπου υπάρχει φως, υπάρχει και σκιά. Πως είναι διαφορετικά αυτά τα τέσσερα, αφού παράγουν και φως και σκοτάδι; Μουσικά μας άρεσε πάρα πολύ. Θα θέλαμε πιο στρογγυλεμένη την ερμηνεία της Evira, κοινώς θα ταίριαζε η φωνή μιας πιο ώριμης γυναίκας.
GONE
Εδώ μουσικά μοιάζει να στερεύει η έμπνευση τους. Είναι μια εύπεπτη ποπ με αδικαιολόγητες επαναλήψεις στο κύριο μοτίβο, χωρίς να αποσκοπούν στον μινιμαλισμό. Αντιθέτως τα λόγια είναι θωπευτικά, πλην του τέλους πάλι, που τα πράγματα συγχέονται, σα να μην ήξεραν πού πρέπει να τελειώσει το στιχουργικό εύρημα.
CONTACT IMPROVISATION
Πολύ διαυγές τραγούδι από μουσική άποψη με την τραγουδίστρια να καταθέτει μέχρι τώρα τον καλύτερο εαυτό της. Εκεί που το κομμάτι απογειώνεται, θα το θέλαμε πιο τολμηρό, ενδεχομένως με την προσθήκη κάποιων οργάνων που θα δημιουργούσαν αντιστοικτικά θέματα. Τόσο τέλεια η μουσική αυτού του τραγουδιού, που τιθασεύει τους στίχους, οι οποίοι από μόνοι τους είχαν την τάση να πλατιάσουν.
OVER THE WALL
Είναι πολύ ωραίο το πρώτο μέρος των στίχων. Γιατί αυτό το συγκρότημα να μη μπορεί να θέσει όρια ποιητικά; Ξεπερνούν τη συμμετρία και την ποιητική – στιχουργική τάξη. Η μουσική πάντως είναι μιας ευαίσθητης κλασικής ρομαντικής ποπ – ροκ μπαλάντας! Εξαιρετική η ενορχήστρωση!
SOMETIMES

Κι εδώ το ίδιο πρόβλημα: η σύγχυση νοημάτων στο στίχο! Η σύνθεση σε σχέση με τα προηγούμενα κομμάτια είναι μέτρια. Τη σώζει όμως μια ωραία αρμονική πτώση προς το τέλος. Μέτρια η ερμηνευτική προσέγγιση από την τραγουδίστρια.
AIR
Γιατί ειδικά στην Ευρώπη υπάρχει φρέσκος αέρας; Εδώ η σύγχιση άρχισε νωρίς – νωρίς. Ποιας οι φόβοι προς το τέλος; Του θηλυκού γενικά κι αόριστα άραγε; Τέτοια ερωτήματα ξεπηδούν από τη στιχουργική ασάφεια του τραγουδιού, να ένα παράδειγμα όσων λέγαμε πριν. Ενώ δηλαδή νομίζαμε ότι πρόκειται για ένα οικολογικό τραγούδι, στο τέλος πήρε ένα θρησκευτικό χαρακτήρα. Μήπως η χρήση της αγγλικής γλώσσας είναι τελικά παγίδα για τους Abbie Gale; Μουσικά είναι όμορφο και για κάποιον που δεν την πολυψάχνει με τον στίχο μπορεί έως και να το χορέψει.
GOODNIGHT
Εδώ μας αποζημιώνουν στιχουργικά. Από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου, μουσικά, στιχουργικά και ερμηνευτικά.
DANKO

Παρ’ ότι το κομμάτι είναι φλύαρο ως σύνθεση και στιχουργικά σε προδιαθέτει για κάτι ερεβώδες, εντούτοις οι τρομπέτες του τέλους μαρτυρούν μια νίκη του φωτός επί του σκότους. Κάτι που είναι και υπέρ του τραγουδιού και υπέρ του δίσκου ολόκληρου, που ούτως ή άλλως ξεκινούσε με ένα φωτεινό τραγούδι.
* κι εδώ οι Abbie Gale διασκευάζουν σε συναυλία τους το Βράδυ της Λένας Πλάτωνος από τα 13 τραγούδια του Καρυωτάκη

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Groupara!
Oti kalitero ehei vgei sto ellhniko agglofwno rock!
Omorfh i parousiash sas!

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
ευχαριστούμε!

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

μολις εχθές άκουσα ένα κομμάτι τους και έπαθα!
έχεις, όμως, timing... δεν ήξερα ότι λέγονταν έτσι και τους έψαχνα με στίχο στο google, αλλά δεν τους έβρισκα.
Μπαίνω και λέω ας τους ακούσουμε κι αυτούς τους μαλάκες και τελικά πάλι καλά να λέω. οι μαλάκες με έχουν!

BOSKO είπε...

Σ.Π.Ρ. ...
εκτιμώ τους κολλημένους ανθρώπους που αλλάζουν άποψη μέσα σε ελάχιστα λεπτά- αλήθεια σ' το λέω!
αναζήτησε το abbie gale 2 με την πρώτη ευκαιρία, θα σου αρέσει σίγουρα!