Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

ΑΠΟ ΤΟ "ΤΑΞΙΔΙ" ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ & ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΣΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ!

Όχι ότι ο Βασίλης Γισδάκης είναι φίλος μου, αλλά δεν θα ήμουν καθόλου υπερβολικός κιόλας, αν ισχυριζόμουν πως αυτή τη στιγμή είναι ο ιδανικότερος ερμηνευτής των τραγουδιών του Χατζιδάκι- και με τη βούλα, μάλιστα! Διότι είναι σχολή ο Χατζιδάκις, δεν τραγουδιέται όπως το rock ή τα δημοτικά, ας πούμε, και πρέπει να το' χεις, αλλιώς το' χασες, όπως δυστυχώς συμβαίνει με πολλούς τραγουδιστές που πρέπει ντε και καλά να εντάξουν κομμάτια του εν λόγω συνθέτη στο ρεπερτόριο τους ως άλλη κολυμβήθρα του Σιλωάμ ή, ακόμη χειρότερα, προς ικανοποίηση μιας προσωπικής τους φιλαρέσκειας.

Ο Βασίλης κυριολεκτικά αποθεώθηκε χθες βράδυ στην ωραιότερη συναυλία που δώσαμε μέσα από το κοινό μας πια Ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια! Χωρίς μάνατζερ πίσω μας ή κάποιο μεγάλο γραφείο οργάνωσης συναυλιών, αλλά με μερικά φαξ που μπαίνουμε στον κόπο να στέλνουμε κάθε άνοιξη σε δήμους εντός και εκτός Αθηνών. Από τις σπάνιες περιπτώσεις που λες πώς καμιά φορά το βιογραφικό, οι εμπειρίες και η συνέπεια ενός καλλιτέχνη φτάνουν για να περάσουν τη δουλειά του στον κόσμο, μακριά από παρέες, δημόσιες σχέσεις και κρετίνικες απόψεις του στυλ πουλάει- δεν πουλάει!
Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τις αντιδράσεις του ζεστού κοινού της Κύμης, που σιγοτραγούδησε μαζί του το Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, το Μην το ρωτάς τον ουρανό, το Ειμ' αητός χωρίς φτερά, το Παιδί από την Κρήτη και όλα τα άλλα, γνωστά στην πλειοψηφία τους και αγαπημένα τραγούδια του Χατζιδάκι! Σημαντικό ρόλο έπαιξαν ακόμη το επιβλητικό κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου της Κύμης και το μικρό πανέμορφο αμφιθέατρο με τις ιδανικές συνθήκες προβολής και τον άρτιο ήχο- λυπηρό ο καλός ήχος σε μια συναυλία να θεωρείται πλέον προτέρημα!

Εδώ, ο μαίτρ του κοντραμπάσου, Βαγγέλης Ζωγράφος, ο Γισδάκης και ο bosko λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας στήνονται στο φακό του Lolek!
Όλα άρχισαν όταν η Δέσποινα Στεφανίδου άφησε ελεύθερα τα χέρια της ν' ασχοληθούν με τα πλήκτρα του πιάνου σ' ένα οργανικό Τραγούδι του δρόμου από τους Αντικατοπτρισμούς! Κρατήστε αυτό το όνομα, δεν είναι τυχαίο που η Δέσποινα έχει συνοδεύσει ως σολίστ του πιάνου τους μεγαλύτερους Έλληνες ερμηνευτές!

Η μία της ιδιότητα ειν' αυτή, διότι τραγουδάει κι η ίδια εξαιρετικά! Λογικό λοιπόν που δεν την αφήνουν αναξιοποίητη στις συναυλίες τους ο Λιούγκος, ο Γισδάκης, όπως και ο Παγουλάτος στις παραστάσεις που δίνει φέτος για το Έτος Γιάννη Ρίτσου! Χθες βράδυ πάντως η Δέσποινα καταχειροκροτήθηκε όταν τραγούδησε το Στην πύλη τ' Αδριανού από τον κύκλο Για την Ελένη και το Μαγικό χαλί από το ΤΟΠ Καπί.

Αλλά κι εγώ καλά τα πήγα, δε μπορώ να πω! Όταν σου λέει μάλιστα η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου ότι τα κατάφερες, αφού πήρες χειροκρότημα ως αφηγητής, κάτι παραπάνω θα ξέρει για τη σχέση που αναπτύσσεται κάθε φορά με το κοινό! Πραγματικά, ήταν η πρώτη φορά που νιώσαμε όλοι τον κόσμο να πιάνεται από τα κείμενα- σύντομες χατζιδακικές ιστορίες που έγραψα με βάση τα τραγούδια και να το φχαριστιέται!

Η φλαουτίστα Άννα Θεοδωράτου, απ' την άλλη, αποφεύγει τις φωτογραφίες όπως ο διάολος το λιβάνι, επομένως αρκεστείτε στη σκιά της εν ώρα δράσης έτσι καθώς την αιχμαλώτισε ο φακός πάντα του Lolek! Κρίμα, γιατί απελευθερώνει μεγάλα ενεργειακά πεδία επί σκηνής και τραγουδάει επίσης πολύ καλά τη Μαριάνθη των ανέμων και τη Θάλασσα πλατιά! Δε θα ξανακάνουμε συναυλία; Θα μπει ανύποπτα στο blog και δε θα ξέρει πού να κρυφτεί!

Το γκρουπ σε απαρτία λίγα λεπτά πριν το τέλος του πρώτου μέρους και το 10λεπτο διάλειμμα! Τότε που πολύς κόσμος δεν κρατήθηκε και έσπευσε να συγχαρεί τον Βασίλη γι' αυτή τη μαγική βραδιά υπό το φως του φεγγαριού! Χάρηκα πολύ που γνώρισα προσωπικά τον Κώστα Ασημακόπουλο, έναν από τους πιο αξιοπρεπείς σκηνοθέτες του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου! Τον ρώτησα μάλιστα που μπορούμε να βρούμε το Νανούρισμα του Νίκου Μαμαγκάκη με τη φωνή της Μαρίζας Κωχ, το οποίο ακουγόταν μόλις για ένα λεπτό στην συμπαθέστατη Οικογένεια Χωραφά του από τα 1968! Σχεδόν έπαθε πλάκα ο άνθρωπος! Πού το θυμήθηκες; με ρώτησε, τράβηξε το από το dvd της ταινίας, ήταν η μάλλον λογική απάντηση του! Δοθείσης ευκαιρίας, λοιπόν...

Κι ένας πρωινός καφές στην πλατεία της Κύμης, δίπλα από το άγαλμα του γυναικολόγου Παπανικολάου, λίγο πριν την αναχώρηση προς Αθήνα- καφές κερασμένος μάλιστα από τον Παναγιώτη που αισίως μπήκε στα 56 του! Να ζήσεις, φίλτατε! Κι εσύ, Μπίλι, πάντα τέτοια κι ανανεώνουμε το συναυλιακό ραντεβού μας για τις 4 Σεπτεμβρίου στα Μέγαρα!
* κάτι πολύ καλό και σχετικό ανάρτησε στο ιστολόγιο του ο blogger jb:

17 σχόλια:

tractatus είπε...

Να το φέρουμε το σχήμα κι εδώ; Να το δούμε κι αυτό Αντώνη; Σε πήραμε τηλέφωνο απο Πάρο αλλά δεν απάντησες. Η φιλενάδα μας είναι πλέον στο λογοτεχνικό λεξικό, ξέρεις....σε μελετούσαμε. Λες να βρεθούμε Μυτιλήνη απο κοινού; Πλάκα θαχει αλλά να οργανώσουμε και κάτι....Οκτώβρη τι λές;;;

BOSKO είπε...

tractatus...
τέλεια!
και δεν έχω έρθει ποτέ στη Μυτιλήνη!
το συζητάς; μέσα είμαστε και γι' αυτό άλλωστε φτιάχτηκε το σχήμα, για να γυρνάει σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τα τραγούδια του Χατζιδάκι!
σοβαρά μιλάς, μπήκε η Μαρία στο λογοτεχνικό λεξικό;
θα της τηλεφωνήσω αύριο κιόλας!
σ' ευχαριστώ για την ενημέρωση, Ελένη, καλό βράδυ & θα είμαστε σ' επικοινωνία!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίος είναι ο Βασίλης, αλλά ως προς το "ιδανικότερος ερμηνευτης (του σήμερα)" θα συμφωνήσω μόνο αν η κατάληξη περιορίζεται στο φύλο...
Αν όχι, είμαι της άποψης πως τα τελευταία χρόνια οι Χατζηδακικές ερμηνείες και συναυλίες της Γιαννάτου είναι εντελώς απλησίαστες.

Φιλικά, Αλέξανδρος

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
κι εμένα μου αρέσει πολύ η Σαβίνα Γιαννάτου στα τραγούδια του Χατζιδάκι, δεν υπήρξε ποτέ όμως ερμηνεύτρια του "με τη βούλα" (σε αντίθεση με τον Γισδάκη, όπως αναφέρω χαρακτηριστικά). Δεν είναι βέβαια μόνο η Γιαννάτου που τραγουδάει καλά τον Χατζιδάκι, αλλά και ο Λιούγκος, η Γαλάνη, η Πασπαλά κι ένα σωρό άλλοι, οι οποίοι- αν θες- συνδέθηκαν με τον συνθέτη σε συναυλίες και στη δισκογραφία του. Πολλοί μπορούν γενικώς να τραγουδήσουν Χατζιδάκι, το θέμα είναι όμως γιατί το κάνουν (όπως θα' λεγε κι ένας γνωστός μουσικοκριτικός).

SUZAN HEEMSKERT είπε...

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει για το βραβείο, το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα από τον αυστραλιανό Διεθνούς Λαχείου προγραμματιστής. έχετε κερδίσει το ποσό των ? 800,000.00 (Οχτακόσια χιλ. ευρώ) μόνο σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επικοινωνία με τον ισχυρισμό διατάκτη με την αναφορά σας, παρτίδα, αριθμός που θα κερδίσει

Όνομα: Ο καθηγητής Mike Ego
E-mail: prof.mikeego7033@gmail.com

ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΡΦΗ

(1) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:
(2) Πλήρης διεύθυνση:
(3) ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ:
(4) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ:
(5) SEX:
(6) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ:
(7) Η ΧΩΡΑ:
(8) Αριθμός τηλεφώνου:

Αποδοχή εγκάρδια συγχαρητήρια μου για μια ακόμη φορά!

Συγχαρητήρια,
Με εκτίμηση,
Suzan Heemskert Κα
(Operations Manager

Ανώνυμος είπε...

Ε εντάξει, υπήρξε όμως ερμηνεύτρια (πιο με τη βούλα δε γίνεται) της (κατά δήλωσης του ιδίου) "διαδόχου του" - όπως λένε λοιπόν και στο χωριό μου: "των παιδιών μου τα παιδιά..." :-)

Το "πολλοί μπορούν να τραγουδήσουν Χατζηδάκι" είναι κουβέντα που αν τη συνεχίσουμε βάση προσωπικών πιστεύω, είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα φάμε και οι δυό μας πολλά μπινελίκια από άλλους αναγνώστες...

Χωρίς λοιπόν να θεωρώ τον εαυτό μου κριτή του οποιουδήποτε, θέλω να πιστεύω οτι η έννοια "τραγουδάω Χατζηδάκι" αναφέρεται στη συνολική στάση του καλλιτέχνη απέναντι στο έργο, και την παρουσίασή του (έργου).
Συναυλίες σαν του Γισδάκη ή της Γιαννάτου που διεξάγονται σε πολιτιστικά κέντρα με ελεύθερη είσοδο, απέχουν έτη φωτός από εκτελέσεις κομματιών του συνοδεία φιαλών των 50€, εν αναμονή της Πρωτοψάλτη που σε κανά μισάωρο θα βγει στην ίδια σκηνή να πει τη "Χαβάη"...

Δε βρίσκεις?

BOSKO είπε...

SUZAN HEEMSKERT...
κυρά- Σούζαν μου, ζαλίστηκα! Δίνεις που δίνεις οχτακόσια χιλιαρικάκια, βρε αδερφέ, καν' το λίγο πιο απλό το πράγμα.
σ' ευχαριστώ, πάντως, αλλά δε θα ξέρω που να τα φάω!
Αει στη δουλίτσα σου και μάθε και κάνα ελληνικό της προκοπής!

michael_025 είπε...

Bosco, αγόρι μου, μπήκα να σου κάνω το μπιέν αριβέ. Δεν χρειάζεται να ρωτήσω, καλά περάσατε και εντός συναυλίας και εκτός, εν καιρώ και οι λεπτομέρειες.
Περί ερμηνείας του Χατζιδάκι τώρα, καλά τα λες αλλά αν δεν το κατάλαβες, ανοίγεις ένα θέμα που μπορεί να χτυπήσει άνετα από 100άρι μέχρι την πόρτα της Εισαγγελίας Αθηνών. Αρκεί να πούμε (δύσκολο, το ξέρω) πρόσωπα και πράγματα με τ’ όνομά τους. Είσαι;

BOSKO είπε...

Ανώνυμος...
δε φαντάζεσαι πόσο πολύ συμφωνούμε, φίλτατε. Αυτό σου λέω μόνο κ΄ ευχαριστώ για την επίσκεψη!

BOSKO είπε...

jb...
καλώς το το παλικάρι!
μωρέ καλά το' λεγα ότι είσαι ο Νο 1 provocative εδώ μέσα!
να σου πω την πάσα αλήθεια, όχι ρε συ, δεν είμαι, κυρίως διότι δε θέλω να στενοχωρήσω κάποιους που θα μας διαβάσουν.
άσε που μπορεί να μας τρέχουν και στις Εισαγγελίες, όπως το λες...

michael_025 είπε...

Σε κατανοώ. Πάντως θα ξεσπάσει καμιά ώρα και πολύ θα γελάσουμε, όχι μόνο με τους ξυλοκόπους (δρυός πεσούσης) αλλά και με τους -και καλά- θεματοφύλακες. Θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου (προς το παρόν).
Ελπίζω να έδωσες τα φιλιά στον Βασίλη , όσο για την πράσινη, ήτανε τελικά ή κοκκίνησε;

BOSKO είπε...

jb...
αν εννοείς κάτι μπακλαβατζίδικα πέριξ της παραλίας, δεν είχαμε χρόνο να τα τιμήσουμε.
εκτός αν είναι κάτι άλλο η πράσινη που ρωτάς αν κοκκίνησε.
γενικώς, στους γρίφους είμαι λίγο ούφο...

logia είπε...

μπορώ να φανταστώ την ομορφιά της βραδυάς, μπορώ να ανατριχιάσω στην ανάμνηση παρόμοιων συναυλιών σε καλοκαιρινά θέατρα και πλατείες, να είστε όλοι καλά και χαιρετίσματα στον φίλο μου τον Βαγγέλη

michael_025 είπε...

Πόσκο,καλημερούθκια! Τα χρωματιστά -και άλλα- είναι συνθηματική αργκό των μουσικών που παραδίδεται από γενιά σε γενιά, δεν δύναμαι να τα βγάλω στη φόρα τζάνεμ να τα μάθουνε κι οι δήμαρχοι... αν είσαι καλό παιδάκι θα σε μυήσω κατ' ιδίαν. Φιου θινγκς πάντως, μη φανταστείς κανένα λεξικό του Πετρόπουλου και σε πιάσει το λαογραφικό σου.

BOSKO είπε...

logia...
έλα να μας ακούσεις στη συναυλία των Μεγάρων στις 6 Σεπτεμβρίου να τον δεις από κοντά τον φίλο σου τον Βαγγέλη, να γνωριστούμε κι εμείς από κοντά!

BOSKO είπε...

jb...
ααα, σα να κατάλαβα!
περί παστού ο λόγος, λοιπόν!
ουδεμία σχέση με μπακλαβάδες...

καλημερίζω!

logia είπε...

θα προσπαθήσω, αλλά δεν ξέρω αν θα είμαι Αθήνα
βλέπεις η Κοα θα έχει μίνι περιοδεία...