Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΙΠΛΟ CD Η ΑΓΓΛΟΦΩΝΗ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ MAGIC DE SPELL!


Ορθώς με ρώτησε ένας φίλος μεσ' στ' αμάξι του σήμερα το πρωί Τι ακούμε; Kraftwerk; πριν του απαντήσω ότι κοντά έπεσε, μιας και ακούγαμε τις πρώτες αγγλόφωνες ηχογραφήσεις των Magic de Spell από τις αρχές των 80s! Μεγάλη έκπληξη το τριπλό αυτό cd, που κυκλοφόρησε κατακαλόκαιρα, λίγο καιρό μετά την εμφάνιση στα δισκοπωλεία του OK, πατέρα..., του τελευταίου άλμπουμ του συγκροτήματος! Μια ολόκληρη εποχή ξεδιπλώνεται μέσα από το πρώτο και το δεύτερο cd της έκδοσης, εποχή του θρυλικού Happening, των συναυλιών του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς, των Λήτης & Ιζόλδη, των επαναστατημένων Εξαρχείων, των πάνκηδων που είχαν αντικαταστήσει τα χιποκομμούνια της Μεταπολίτευσης, της Κατερίνας Γώγου, του Νικόλα Άσιμου, αλλά και των Stranglers, των Joy Division και των Police, που έβρισκαν πρόσφορο έδαφος και στη μικρή Ελλάδα.

Ακούστε τις πρώιμες psycho- electro- νιουγουεϊβάδικες απόπειρες των Magic de Spell, που παρέμεναν χαμένες και σπάνιες για τρεις δεκαετίες σχεδόν, τότε που το σχήμα αποτελούσαν ο Θοδωρής Βλαχάκης στα ντραμς, τα κρουστά, το συνθεσάιζερ και τα φωνητικά, ο Γιώργος Σκαρλάτος στο μπάσο, τα φωνητικά, τα πλήκτρα, την τούμπα και την ακουστική κιθάρα, ο Θανάσης Σκαρλάτος στην κιθάρα, το πιάνο και το φλάουτο και ο Ηλίας Ασλάνογλου στο τραγούδι. Αργότερα προστέθηκαν ο Νίκος Μαϊντάς στα πλήκτρα, οι Νίκος Γεωργούλης- Άρης Ζαρακάς- Γιώργος Αλαχούζος στις κιθάρες και οι Μιχάλης Θεοδωρόπουλος- Παναγιώτης Συμεωνίδης στο μπάσο. Όλοι τους παρελαύνουν κανονικά από τα τρία cd της χορταστικής αυτής συλλογής, πραγματικό must για κάθε συλλέκτη ή απλά ερευνητή της υπόθεσης ελληνικό rock!

Προσωπικά κόλλησα με το εναρκτήριο ψυχοτροπικό Faces, με το Poor Johnny's lonely blues που προσφέρεται σε δύο βερσιόν, με το ηχητικά απρόβλεπτο Valse, αλλά και με δύο εξαιρετικά ντοκουμέντα: το Religion uber alles σε ζωντανή ηχογράφηση από το Άκτιο, καλοκαίρι του 1984, που είχε χαρακτηριστεί ως το ελληνικό Woodstock (με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Νίκου Παπάζογλου, του Δήμου Μούτση, του Παύλου Σιδηρόπουλου, των Φατμέ και των Φάντης Μπαστούνι) και το εξάλεπτο Death, επίσης σε ζωντανή ηχογράφηση από τη Σοφίτα του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη, Χριστούγεννα του 1982! Όσο για το τρίτο cd της συλλογής, σ' αυτό περιλαμβάνονται εκτελέσεις νεότερων και συνεπώς ευρύτερα γνωστών ηχογραφήσεων του συγκροτήματος, όταν αποφάσισαν να μιλήσουν στη γλώσσα τους, διασκευάζοντας τη Μπαταρία του Άσιμου, το Πότε Βούδας, πότε Κούδας των Βαγιόπουλου- Ρασούλη, το Muscle of love του Alice Cooper, το Δώσ' μου το χέρι σου των Νοστράδαμος (με τη σύμπραξη της Δέσποινας Γλέζου) ή και όταν παρουσίασαν δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις, σαν το Νίψον ανομήματα, το Δάκρυ, το Ήρθες αργά και το Ζεϊμπέκικο του Rock! Πράγματι, ο τίτλος Τέρμα το διάλειμμα ταιριάζει γάντι στην παρούσα δισκογραφική έκδοση, αφού εδώ και χρόνια ζητούσα χωρίς αποτέλεσμα από τον φίλο μου τον Βλαχάκη κάποιο παλιό αγγλόφωνο τραγούδι των Magic de Spell (έτσι, για να καταλάβω κι εγώ τι σόι μουσική έπαιζαν κι οι συλλέκτες βινυλιοφάγοι είχαν χάσει τον ύπνο τους)! Τέλος, είναι εντυπωσιακό που 28 χρόνια μετά την πρώτη επίσημη ηχογράφηση τους, οι Magic de Spell όχι απλά είναι παρόντες, αλλά διανύουν και μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο! Εύχομαι να πάρουν τελικά την άδεια και να διασκευάσουν punk το αγαπημένο τους Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν από τον χατζιδακικό Κύκλο με την κιμωλία!

Σήμερα το μεσημέρι στο εξαρχειώτικο Bourbon με τον Lolek, αμέσως μετά την εγγραφή του στον Σύλλογο Ελλήνων Τραγουδιστών Ερατώ (μπας και τσιμπήσει κάνα φράγκο ο νέος και φτωχός καλλιτέχνης), και με τον Θοδωρή Βλαχάκη. Ήταν επιβεβλημένος ένας καφές με την ηγετική μορφή των Magic de Spell, ειδικά μετά από ένα τέτοιο ακρόαμα, το οποίο περίμενα από τότε που γνωριστήκαμε, μια δεκαετία και βάλε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: