Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΤΟΥ 1998 ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ & ΤΗ ΡΕΝΑ ΠΑΓΚΡΑΤΗ...


Τι σχέση μπορεί να υπήρχε μεταξύ της Φλέρυς Νταντωνάκη και της Ρένας Παγκράτη; Καμία, εκ πρώτης όψεως! Η πρώτη σφράγισε οριστικά το ελληνικό τραγούδι, η δεύτερη τα κινηματογραφικά πονήματα του Γιάννη Δαλιανίδη, όταν ο ίδιος καλλιτεχνικά έπνεε τα λοίσθια. Για μένα όμως είναι σα να έφυγαν απ' τον κόσμο αυτό μαζί, την ίδια μέρα, εφόσον τη 18η Ιουλίου του 1998 σε ένα τόπο μακρινό από την Αθήνα είχα διαβάσει την αναγγελία του θανάτου τους με τις φωτογραφίες τους δίπλα- δίπλα. Η Φλέρυ Νταντωνάκη πέθανε στις 18 Ιουλίου του 1998 από καθολικό καρκίνο, ενώ η Ρένα Παγκράτη λίγες μέρες νωρίτερα, στις 25 Ιουνίου, από υπερβολική δόση χαπιών.

Και οι δύο είχαν ξεκινήσει ως ηθοποιοί: η Νταντωνάκη στον Ορέστη του Φωτόπουλου ή στο Ακρόπολις Εξπρές του Καλομοιράκη (ταινίες που δε θυμάται κανείς σήμερα), η Παγκράτη στο Λούνα- Παρκ ή στο Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ (με λίγα λόγια, στις cult, μα και κοσμαγάπητες δουλειές του Δαλιανίδη για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο). Εν συνεχεία, αμφότερες απορροφήθηκαν από το τραγούδι δίχως να υπάρξουν ποτέ επαγγελματίες: η Νταντωνάκη μετά τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι περιέφερε μέσα στα χρόνια τα σπαράγματα της φωνής και της ψυχής της, η Παγκράτη εντάχθηκε στους Νοστράδαμος στα μέσα των 70s, συμμετέχοντας με τη φωνή της στα τελευταία ασήμαντα pop- rock singles του συγκροτήματος. Είχαν προηγηθεί τα γνωστά δυσάρεστα γεγονότα με τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο και η Δέσποινα Γλέζου που έμεινε στους Νοστράδαμος μέχρι τη διάλυση τους, θυμάται τη Ρένα Παγκράτη σαν μια κοπέλα με απίστευτο πάθος και κέφι για το τραγούδι και τη ζωή γενικότερα, ενδεχομένως και με μια αφέλεια μέσα της! Αφελής υπήρξε και η Φλέρυ επίσης, όσο αφελής μπορεί να είναι ένας υπερευαίσθητος άνθρωπος και καλλιτέχνης. Η Φλέρυ πέθανε νικημένη από τον καρκίνο και την ευαισθησία της στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου. Η Παγκράτη βρέθηκε νεκρή από overdose στο διαμέρισμα της. Η Φλέρυ κατάφερε να κάνει τέχνη την ψυχολογική της ταραχή, γι' αυτό και άγγιξε τη θέωση. Η Παγκράτη, η φτωχή, το μόνο που άφησε ήταν μια επιστολή που μιλούσε για το πόσο την είχαν όλοι ξεχάσει. Η Φλέρυ ήταν μια διανοούμενη διψασμένη για αγάπη. Η Παγκράτη ένα λαϊκό κορίτσι διψασμένο για χαρά και εργασία. Η Φλέρυ είχε καταγωγή από το Ρέθυμνο Κρήτης, η Παγκράτη από την Κέρκυρα. Η Φλέρυ υπήρξε μελαχροινή, η Παγκράτη ξανθή. Η Φλέρυ είχε γεννηθεί το 1937, η Παγκράτη το 1942. Η Φλέρυ τάφηκε στην Παιανία, η Παγκράτη στον Βύρωνα. Εν έτει 2009 οι περισσότεροι λένε για τη Φλέρυ ότι ήταν η σπουδαιότερη Ελληνίδα τραγουδίστρια, ενώ για την Παγκράτη ότι απλώς αυτοκτόνησε η καημενούλα. Η πρώτη νίκησε το θάνατο της με την τέχνη της, η δεύτερη πέθανε ουσιαστικά δύο θανάτους. Η 18η Ιουλίου του τρέχοντος έτους μόλις μας άφησε, θυμίζοντας μου το απόκομμα από εκείνη την κιτρινισμένη πια εφημερίδα με τα πρόσωπα της Φλέρυς Νταντωνάκη και της Ρένας Παγκράτη. Δύο θάνατοι χαμένοι μέσα στη ραστώνη του πρώτου καλοκαιρινού καύσωνα...

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Φλέρυ κατάφερε να κάνει τέχνη την ψυχολογική της ταραχή, γι' αυτό και άγγιξε τη θέωση
(...) νίκησε το θάνατο της με την τέχνη της"

Όπως τα λες ακριβώς είναι...

Εξαιρετικό ποστ!

Αθανασία είπε...

Γειάσου 'μικρέ ταξιδευτή'....χααααχαχαααχχαχα!ναί, εμ, ναί...κοίτα πιστέυω πως ήταν και οι δύο σημαντικές με τον τρόπο τους η κάθε μία,παρά τις τεράστιες διαφορές (ως προς τον τρόπο ζωής τους,τα καλλιτεχνικά τους ενδιαφέροντα,κλπ,κλπ,κλπ)που τις χωρίζουν....όμως ναί,πάντα δε ξέρω οι άνθρωποι αυτοί παρά τη λάμψη που εκπέμπουν και παρά το ότι είναι αυτόφωτοι όπως λέω εγώ που αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο,και που λίγοι άνθρωποι το έχουν....ε,δε ξέρω....πάντα έχουν όλοι τους τραγικό τέλος.....δε ξέρω πως γίνεται αυτό....πάντα όλοι αυτοί οι άνθρωποι,φέυγουν από τη ζωή με τον πιό τραγικό,και άσχημο τρόπο......είτε από μιά πολύ σοβαρή εκφιλιστική ασθένεια που συνήθως δε παίρνει καμία θεραπεία (π.χ καρκίνος),ή από αυτοχειρία......δεν είναι περίεργο;;;........εγώ το βρίσκω περίεργο πάντως...λες και τους έχουν δώσει κατάρα να πεθάνουν όλοι έτσι......καλημέρες.....

thalassamov είπε...

Δεν ήταν ό,τι πιο χαρούμενο για πρώτη ανάγνωση Κυριακής...
ήταν όμως μεγάλη υπενθύμιση.
Ευχαριστώ.

Rena Fan είπε...

Θάνατοι παράλληλοι...

Θαρρώ ότι, έντεκα χρόνια μετά, είσαι ο μόνος που θυμήθηκε αυτό το άλλοτε ανέμελο και αφελές ξανθό κορίτσι. Αυτό κι αν ήταν απρόσμενο.

Έτσι, για την ιστορία, να αναφέρω μόνο ότι παρά τα όσα γράφονται σε διάφορα sites, η Παγκράτη γεννήθηκε λίγο αργότερα (σύμφωνα με το imdb, το 1947). Υπάρχουν κινηματογραφημένα και ηχογραφημένα ντοκουμέντα που διασώζουν την εικόνα της και τη φωνή της ως παιδιού-θαύματος σε μελό του ελληνικού σινεμά ("Όταν η μοίρα προστάζει") αλλά και πλάι στην Κατίνα Παξινού στο "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" (στην παρασταση του ΕΘνικού θεάτρου, το 1962-63).

BOSKO είπε...

a noble child...
σ' ευχαριστώ & καλωσόρισες!

BOSKO είπε...

Αθανασία...
η μοίρα του καλλιτέχνη, Αθανασία μου! Ου μπλέξεις, άκου που σου λέω...

BOSKO είπε...

thalassamov...
όπως λέω στο post, η είδηση του θανάτου της Φλέρυς συνέπεσε μ' αυτόν της Παγκράτη. Σε ένα παλιότερο post είχα γράψει ότι ήμουν εξοδούχος φαντάρος στη Λήμνο όταν έπεσε στα χέρια μου η εφημερίδα εκείνη τη μέρα.

BOSKO είπε...

Rena Fan...
ήμουν σίγουρος ότι θα σχολίαζες το συγκεκριμένο post και χαίρομαι για τα όσα παραθέτεις περί Ρένας Παγκράτη. Κάτι γνώριζα, αλλά σίγουρα δεν το' χω ψάξει όσο εσύ!

Θράσος είπε...

Η Φλέρυ νίκησε τον θάνατο,αλλά η αλήθεια όσο μελοδραματική και αν ακούγεται είναι ότι και οι δύο νικήθηκαν από τη ζωή.

BOSKO είπε...

Θράσος...
μεγάλη κουβέντα είπες! Υπάρχει πιο ωραίο πράγμα να νικιέσαι απ' τη ζωή την ίδια; Πως το' λεγε ο Νικόλας Άσιμος; "Στην πιο σκληρή σου φάμπρικα με πέταξες, ζωή, εγώ που σ' ερωτεύθηκα απ' όλους πιο πολύ"...Συγκλονιστικός στίχος!