Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Η ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ & ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!


Επιτέλους η Μαρίζα Κωχ άφησε κατά μέρος τα, ομολογουμένως πολύ ωραία, παιδικά τραγουδάκια της, βρήκε στο δρόμο της έναν διακεκριμένο κλασικό πιανίστα (τον Νάσο Γκρόζα) και έναν δεξιοτέχνη jazz ντράμερ (τον Γιάννη Σταυρόπουλο) και μαζί κλείστηκαν στο στούντιο, αρχικώς του Μεγάρου Μουσικής κι αργότερα του Βαγγέλη Κατσούλη, ηχογραφώντας έναν από τους σημαντικότερους δίσκους, τόσο της 40χρονης πορείας της, όσο και του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Τριάντα δύο χρόνια μετά τις αξεπέραστες μελοποιήσεις της στον Νίκο Καββαδία, η Κωχ ασχολείται σήμερα με τον Γιώργο Σαραντάρη, η ποίηση του οποίου την ενέπνευσε δημιουργικά από τότε που έπεσε στα χέρια της το βιβλίο της Ολυμπίας Καράγιωργα.

Τίτλος του cd, Πάνω στη θάλασσα εγώ τραγουδώ, από το ποίημα του Σαραντάρη Με τα λάβαρα, που μας εισάγει κατ' ευθείαν σε μια ηλεκτρική jazz- rock καταιγίδα, μέσα στην οποία η φωνή της Μαρίζας σκάει κάθε φορά σαν κεραυνός! Από τον ιστορικό Αραμπά του 1971 και τη blues Διπλή βάρδια του ΄92 είχαμε ν' ακούσουμε μια Μαρίζα τόσο rock, τόσο οργισμένη και ταυτόχρονα λυρική, τόσο μέσα στην εποχή της! Γνωρίζω εκ των έσω πως γι' αυτό το διαφορετικό άρτιο ενορχηστρωτικό αποτέλεσμα ευθύνη φέρουν ο Γκρόζας με τον Σταυρόπουλο, που εμπλούτισαν τα κομμάτια με παράξενες jazzy αρμονίες και κλασικίζουσες αναφορές, θυμίζοντας σε αρκετά σημεία την αυτοσχεδιαστική φύση της μουσικής των Primavera en Salonico με τη Σαβίνα Γιαννάτου. Αν κι εδώ, παρ' όλο που συμμετέχει ένας εκ των Primavera- ο Χάρης Λαμπράκης με το νέι του- το ηχητικό κλίμα του δίσκου είναι ως επί το πλείστον αμιγώς rock.
Μαζί με τις μελοποιήσεις της στον Σαραντάρη, έξι τον αριθμό, η Κωχ παρουσιάζει και δύο τραγούδια σε δικούς της στίχους: το υπέροχο Για έναν έρωτα ζω, που ρυθμολογικά παραπέμπει στο Take Five, και το Σ'το λέω γιατί σ' αγαπώ που είχε πρωτοηχογραφήσει το 1980 στο άλμπουμ Καθρέφτης. Και βέβαια δε θα μπορούσε ν' απουσιάζει η παράδοση με την άποψη της τραγουδοποιού και ερμηνεύτριας σε τρία ηπειρώτικα τραγούδια! Έχω χάσει το λογαριασμό πόσες φορές από τη δεκαετία του ΄70 μέχρι τις μέρες μας η Κωχ έχει επανεξετάσει δισκογραφικά το Γιάννη μου, το μαντίλι σου. Τα προτερήματα του νέου δίσκου της Μαρίζας Κωχ συνοψίζονται στα εξής σημεία: στις μελοποιήσεις της αυτές καθ' αυτές, στη φωνή της που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλή φάση και στην ενορχήστρωση- εναρμόνιση των συνεργατών της, Νάσου Γκρόζα και Γιάννη Σταυρόπουλου.
* η μελοποίηση της Κωχ στο ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη Εμείς οι Έλληνες χρονολογικά έρχεται δεύτερη μετά την αντίστοιχη και τελείως διαφορετική μελοποίηση του Ηλία Λιούγκου στο πρόσφατο τεύχος της Οδού Πανός- αφιέρωμα στον ποιητή.
** η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του cd της Μαρίζας Κωχ θα γίνει αύριο, Τρίτη 7 Απριλίου, στις οχτώ το βράδυ στο Ωδείο Αθηνών. Είσοδος ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: