Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!


Ένας φουκαράς Έλληνας μέσα στη χούντα των συνταγματαρχών που νομίζει ό,τι μόνο αυτός χαίρεται στα κρυφά την απαγορευμένη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και την στακάτη ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση, αλλά δεν...
Μια από τις πιο ξεκαρδιστικές σκηνές στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου από την ταινία Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας (1976) σε σενάριο Ντίνου Κατσουρίδη και σκηνοθεσία Πάνου Γλυκοφρύδη με έναν έξοχο Θανάση Βέγγο, τραγική φιγούρα της πιο τραγικής περιόδου της νεότερης ιστορίας μας! Είχαν προηγηθεί το μουσικό ντοκιμαντέρ Τραγούδια της φωτιάς του Νίκου Κούνδουρου και η σημαντικότερη ελληνική ταινία, ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με τον Θανάση στη χώρα της σφαλιάρας όμως ο Βέγγος κατάφερε να μετατρέψει το ball and chain, περασμένο στο λαιμό των συμπατριωτών του για μιαν επταετία, σε σκοινάκι παιδικού παιχνιδιού! Μην ξεχνάμε επίσης πως την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή που ο πολιτικός κιν/φος ήταν στα πάνω του, κ α ι ο Νίκος Φώσκολος επιχείρησε να ασχοληθεί με αυτόν, παραδίδοντας γελοίες ταινίες σαν το Κόκκινο Τραίνο (θα το κάνω post κάποια στιγμή). Στο μεταξύ, απόψε τραγουδάνε στο Κύτταρο ο Γιώργος Μεράντζας με την Καλλιόπη Βέττα και κάτι μου λέει πως δεν θα πέφτει καρφίτσα! Τέτοιο revival του Πολυτεχνείου είχα πολλά χρόνια να ζήσω- η αλήθεια είναι!

11 σχόλια:

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Εξαιρετικός και ξεκαρδιστικός ο Βέγγος! Σε ευχαριστώ που μου θύμισες αυτή τη σκηνή Αντώνη!

BOSKO είπε...

μιχάλης τσαντίλας...
ίσως ο σπουδαιότερος λαϊκός ηθοποιός της μεταπολεμικής Ελλάδας!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Αξεπέραστες οι ερμηνείες του Βέγγου σε εκείνες τις (λίγες) πολιτικές ταινίες που γύρισε.
Κι εκείνος ο Γιώργος Τσιφός, πάντα να παίζει τον άχαρο ρόλο του φασιστόμουτρου (τον θυμάσαι και στον Θίασο που έκανε τον μαυραγορίτη;). Πραγματικά ανεπανάληπτες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου, από ηθοποιούς μεγάλης κλάσης!

BOSKO είπε...

το άρωμα του τραγουδιού...
ο Τσιφός ήταν ο μαυραγορίτης- φασίστας- προδότης του ελληνικού σινεμά, αλλά στο λίγο πιο κωμικό, λόγω του φιζίκ του. Σε αντίθεση με τους παλαιότερους Μάτσα- Σταρένιο που πετύχαιναν να γίνουν αντιπαθέστατοι!

Ανώνυμος είπε...

καλημερα!
μετα απο μια σειρα συμπτωσεων επεσα πανω στο blog..πολυ καλη δουλεια και αληθινη..και μιας που ειδα ιδιαιτερη ενασχοληση με την αγαπημενη Σωτηρια και με αφορμη το βιντεακι,το πολυτεχνειο και τις εσωτερικες ενεργες επαναστασεις του καθενα μας,αυριο στην εκπομπη του θεοδωρακη(τον οποιο δεν εκτιμω ιδιαιτερα αλλα ας οψεται..) στο mega στις 00.00 εχει αφιερωμα σε σιδηροπουλο,γωγου,ασιμο και μιλα αναμεσα σε αλλους και η Σωτηρια.

υγ:υπαρχει καμμια ενημερωση για επομενη εμφανιση της στην αθηνα??

BOSKO είπε...

ανώνυμος...
σ' ευχαριστώ για το σχόλιο, διότι είχα ξεχάσει ό,τι είναι αύριο η εκπομπή αυτή. Έχω επιπλέον λόγους να την παρακολουθήσω, μια και βοήθησα με το αρχείο μου το δημ/φικό team του Θεοδωράκη για τη συγκεκριμένη εκπομπή.
Η Σωτηρία θα εμφανιστεί δύο Παρασκευοσάββατα του Δεκέμβρη, πριν τις γιορτές, στο Ροντέο της πλ. Βικτωρίας μαζί με τον Βασίλη Γισδάκη και τον Στέλιο Μποτωνάκη. Τρεις ολότελα διαφορετικές φωνές σε ένα πρόγραμμα με Σαββόπουλο, Άσιμο, Χατζιδάκι, Σιδηρόπουλο, Tom Waits, Leonard Cohen κλπ. Θα αναρτήσω σχετικό post σύντομα!
υ.γ. για το επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης, ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι εξαιρετικός και εξαιρέσιμος!

Kostas L.A. είπε...

θα παραθεσω κατι ασχετο με τις ταινιες και τους ηθοποιους που αναφερατε πριν,μα σχετικο με την επετειο του πολυτεχνειου σε μεγαλο βαθμο..μερικους στιχους απο το τραγουδι του Ασιμου με τιτλο τρομοκρατες..

"Εν-δύο-τρία-εμπρός με χαρά.
Κράτος, σχολεία, θρησκεία, στρατός
Νομοθετούνε για μας ευτυχία
Τα συνδικάτα το κόμμα φραγμός
Κάντε εμετό και νιώστε αηδία.

Για να μπορέσει επιτέλους ( γαμώ το κέρατό μου ) να σηκώσει
Το κεφάλι ο τρομοκράτης που είναι μέσα μας
( και κοιμάτε ο καργιόλης ).."

BOSKO είπε...

kostas l.a. ...
που το θυμήθηκες;
από τις κασέτες του Άσιμου κι αυτό, θεατρικότατο αναρχικό ντουέτο με τη Λεονάρδου!
Καλή 35η Επέτειο!

Kostas L.A. είπε...

ειναι απο τα κομματια που δεν ξεχναω ποτε..και ειναι θεατρικοτατο οπως ειπες..ειδα πως αναφερατε και τη Σωτηρια,οποτε δεν ηθελα και πολυ να το μιλησω γι'αυτο το κομματι!!
καλη 35η επετειο!!

(αν και..

Αυτος ο κοσμος δεν προκειται να αλλαξει ποτε..
Οσες επετειοι κι αν περασουν..)

Rena Fan είπε...

Bosko και Μάκη, μια μικρή διόρθωση: Τζιφός λεγόταν ο ηθοποιός! Πραγματικά ανεπανάληπτη φιγούρα...

BOSKO είπε...

rena fan...
όπως βλέπεις, τζίφος ο Τζιφός!